Alles wat je moet weten over de helmplicht

  • Geplaatst op
  • Door HelmetCity
  • Geplaatst in Helmen
Alles wat je moet weten over de helmplicht

Alles wat je moet weten over de helmplicht

Voorheen speelde de helmplicht vaak mee bij een keuze tussen verschillende soorten scooters, en voor motorrijders is een helm natuurlijk ook belangrijk. Nu is de helmplicht voor snorscooters officieel gemaakt en geldt vanaf 1 januari 2023 de helmplicht dus ook voor scooters met het bekende blauwe kenteken. In deze blog lees je alles over de helmplicht, zodat je precies weet waar je aan toe bent. Lees dus gauw door.

 

Helmplicht voor motorrijders

Na de Tweede Wereldoorlog kwamen motoren steeds meer binnen het bereik van de gewone Nederlander. Zij stortten zich massaal in het verkeer, met een hoog aantal ongevallen per jaar als gevolg. Het was in die tijd namelijk nog niet verplicht om een helm te dragen. Sinds 1972 is het verplicht geworden om als motorrijder een helm op te hebben. Dat is voor de eigen veiligheid, maar ook als bescherming tegen de gevolgen die bijvoorbeeld blijvende invaliditeit op financieel vlak kunnen hebben. De wet stelt meerdere eisen aan de helm vanuit de helmplicht voor motorrijders. Zo moet deze een sluiting hebben, goed passen en voorzien zijn van een goedkeuringsmerk. Wanneer het aan één van deze zaken ontbreekt wordt dit gezien alsof er geen helm wordt gedragen, dus het is belangrijk om hier rekening mee te houden.

Bij HelmetCity zijn alle motorhelmen voorzien van deze eigenschappen en helpen we je uiteraard graag om ervoor te zorgen dat je een goed passend model uitkiest.

 

Helmplicht voor bromfietsen

Dezelfde wet die een helm voor motorrijders verplicht, doet dit ook voor bromfietsen. Dit zijn scooters en brommers met een geel kenteken. Andere voertuigen die hieronder vallen zijn brommobielen zonder een gesloten carrosserie en driewielige voertuigen. Bromfietsen hebben een maximale snelheid van 45 km/u. Bromfietsen dienen op de autorijbaan, dus niet op het fietspad, te rijden tenzij dit met borden anders wordt aangegeven. Dit verklaart automatisch de noodzaak om een helm te dragen. De snelheden liggen relatief hoog en de rijbaan wordt gedeeld met auto’s, waardoor de risico’s overwegend groter zijn dan op het fietspad. Heb je dus een bromfiets, dan heb je ook een helm nodig. In ons assortiment kun je allerlei verschillende bromfietshelmen vinden waarmee je altijd aan de helmplicht voor bromfietsen voldoet. Bekijk het aanbod dus gerust en kies een helm die goed bij je past.

 

Helmplicht voor snorscooters

Sinds het vierde kwartaal van 2018 wordt er veel gesproken over de helmplicht. Dat komt omdat er toentertijd een wetsvoorstel was aangenomen waardoor gemeenten zelf kunnen bepalen of zij een helmplicht invoeren voor snorscooters. Dit zijn scooters, brommers en andere voertuigen met een maximumsnelheid van 25 km/u, aangeduid met een fel blauw kenteken. Dit wetsvoorstel dient voornamelijk om de snorscooters van het fietspad naar de rijbaan te kunnen verplaatsen. Nu het voorstel is aangenomen kunnen gemeenten dus besluiten om deze twee veranderingen tegelijk door te voeren. Dat is gebeurd in Amsterdam, waar je met een snorscooter nu niet meer op het fietspad mag rijden en, net als bij een bromfiets, altijd een helm moet dragen. De gemeente zag dit als noodzaak, omdat het verkeer steeds drukker wordt en het met de vele snorscooters vaak te vol werd op het fietspad.

 

Inmiddels heeft het kabinet besloten dat een helm vanaf 1 januari 2023 verplicht wordt voor snorscooters. Met de helmplicht moet de verkeersveiligheid worden vergroot. Nog steeds is het aantal verkeersongelukken per jaar met snorscooters te groot. Door een helmplicht in te voeren hoopt de minister dat meer mensen overstappen op een ander, veiliger vervoersmiddel.

 

Voor veel mensen zal dit wennen zijn en om deze reden volgt er eerst een redelijke overgangsperiode zodat iedereen, voordat de wet ingaat, een helm heeft. Houd er rekening mee dat rijden zonder helm op een bromfiets € 95,- kost. Deze boete zal ook gelden voor rijden zonder helm op een snorfiets. Zorg er dus voor dat je op tijd een helm koopt. 

 

Behalve de helmplicht kan de wegbeheerder de snorfietsers ook verplichten op de weg te rijden en niet meer op het fietspad. Iedereen veilig de weg op, dat klinkt ons als muziek in de oren! Toch zijn er ook tegenstanders van het voorstel. Woon je niet in Amsterdam, dan hoef je nu nog geen helm op en mag je gewoon met je snorscooter op het fietspad blijven rijden. Onthoud echter wel dat dit in de toekomst, namelijk 1 januari 2023, verandert! Dan is een helm dus voor alle snorscooter bestuurders verplicht. Voor snorscooters blijft wel gelden dat deze op het fietspad mogen rijden.

 

Bij HelmetCity vind je alle benodigdheden voor je tweewieler!

Uiteraard kun je bij HelmetCity terecht voor jouw perfecte helm. Daarnaast hebben we ook een ruim assortiment van sloten en accessoires. Zo vind je alle benodigdheden voor jouw motor, brommer of snorscooter onder één dak! Bekijk het aanbod gerust en neem contact op indien je nog vragen hebt, die beantwoorden we graag voor je.

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »