Hoe hard mag een scooter zonder helm?

  • Geplaatst op
  • Door HelmetCity
  • Geplaatst in Helmen
Hoe hard mag een scooter zonder helm?

Het kan voor sommigen weleens onduidelijk zijn. Hoe hard mag een scooter zonder helm eigenlijk? En hoe noem je zo’n scooter? Hoe zijn die verschillende soorten ontstaan? Deze en meer vragen komen bovendrijven wanneer iemand overweegt een scooter aan te schaffen of zelfs wanneer hij of zij er al eentje heeft. Om het je iets gemakkelijker te maken willen we graag zoveel mogelijk van deze vragen voor je beantwoorden. Zo ben je goed geïnformeerd en hopen we dat je eventueel gemakkelijker een keuze kunt maken wanneer dat voor jou van toepassing is. Lees dus gauw verder, dan duiken we er direct in!

 

Scooter, snorscooter en snorfiets

Er zijn dus scooters en snorscooters, maar ook snorfietsen. Hoe zit dat? Hieronder staan deze drie verschillende tweewielers op een rijtje en lichten we toe wat ze precies zijn.

 

Scooter

Een scooter is precies dat waar je als eerste aan denkt. Een geel kenteken, twee relatief brede bandjes en een gestroomlijnd uiterlijk met kappen. Vaak passen er tot twee personen op het zadel en je favoriete bezorgdienst stuurt jouw bestelling meestal met een scooter naar je voordeur.

 

Snorscooter

Wat is dan de snorscooter? Toch zeker geen scooter met een snor? Nee, zeker niet. Een snorscooter is een scooter met een blauw kenteken. Ze zien er vaak hetzelfde uit als hun grote broers met gele kentekens, maar snorscooters mogen officieel niet harder dan zo’n 25 kilometer per uur rijden. Hierdoor is het dragen van een helm op een snorscooter nog niet verplicht. Nog niet? Er zijn plannen om de helmplicht uit te breiden. Lees in onze blog alles wat je moet weten over de helmplicht. Uiteraard biedt HelmetCity een ruim aanbod aan scooterhelmen!

Snorfiets

Een snorfiets is simpelweg een fiets met een motortje erop, die de fiets aandrijft. Er zitten vaak ook normale trappers op om de motor op gang te krijgen of om naar huis te peddelen wanneer de brandstof op is. Snorscooters danken hun naam aan deze gemotoriseerde fietsen en zijn dus eigenlijk niet smeer dan een gemotoriseerde fiets vermomd als scooter! Net als bij de snorscooter hoef je op een snorfiets nog geen helm te dragen.

 

Hoe hard mag een snorscooter of snorfiets dan precies rijden?

Wettelijk gezien mag een snorscooter niet harder rijden dan 25 kilometer per uur. Er wordt bij snelheidsmetingen altijd rekening gehouden met een afwijking van 3 kilometer per uur. Dit betekent dat 28 kilometer per uur officieel het uiterste limiet is voor een snorscooter. Rijdt jouw scooter harder dan dat, dan kan een agent bijvoorbeeld een proces verbaal opmaken.

 

Waar komen snorscooters vandaan?

Na de Tweede Wereldoorlog werden scooters en brommers populair, maar door een Nederlandse wet die voorschreef dat een bromfiets ook met de trappers aangedreven moest kunnen worden waren de meeste modellen tot eind jaren 80 verboden. Aan het begin van de jaren 90 werd deze regel afgeschaft en sindsdien worden scooters, brom- en snorfietsen als benamingen door elkaar heen gebruikt voor de verschillende typen voertuigen die allemaal snel weer populair werden. Nu zijn scooters en brommers bijna niet meer weg te denken uit het straatbeeld, hoewel we de echte gemotoriseerde snorfietsen bijna nooit meer zien.

 

Heb je een scooter of snorscooter? Accessoires vindt je bij HelmetCity!

Heb jij al zo’n toffe tweewieler? Bij HelmetCity vindt je de perfecte accessoires zodat je altijd goed voorbereidt, veilig en comfortabel onderweg bent. Neem gerust een kijkje bij het assortiment of neem contact met ons op indien je vragen hebt. We helpen je dan graag verder!

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »